Λίμνη Βουλιαγμένης
Vouliagmeni Lake
Limni Vouliagoumeni
Η Λίμνη της Βουλιαγμένης βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Αττικής πηγαίνοντας από την Αθήνα στο Σούνιο. Από τον Πειραιά το λεωφορείο Γ1 εξυπηρετεί γι'αυτή τη διαδρομή με το αστικό εισητήριο, ενώ από Αθήνα τα λεωφορεία για Σούνιο μέσω Γλυφάδας. Έκανα αυτή τη διαδρομή μία καλοκαιριανή Κυριακή και ευτυχώς δεν είχε κίνηση. Όσον αφορά τη συχνότητα των λεωφορείων ο οδηγός μου είπε για κάθε 30 λεπτά αλλά αυτή τη συγκεκριμένη φορά περίμενα λίγο παραπάνω.
Η Λίμνη βρίσκεται ουσιαστικά από την εσωτερική μεριά του παραλιακού δρόμου. Είναι πολύ γνωστή για τις ιαματικές ιδιότητες του νερού και συγκεκριμένα συνιστάται από γιατρούς σε όσους πάσχουν από δερματικές παθήσεις ή ρευματισμούς. Γι'αυτό το λόγο η πλειονότητα των επισκεπτών είναι άτομα μέσης ή προχωρημένης ηλικίας. Παρόλα αυτά συνάντησα και μερικούς νεαρούς από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Vouliagoumeni
Η τιμή εισόδου είναι περισσότερο αλμυρή απ'ότι το νερό της (7 ευρώ - τιμή Αυγούστου 2006). Παρόλα αυτά το όλο περιβάλλον είναι γενικά πολύ οργανωμένο και καθαρό. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται πολυθρόνα και ομπρέλα γύρω από τη Λίμνη, χωρίς βέβαια να υπάρχει εγγύηση τη στιγμή που πληρώνετε ότι θα τη βρείτε αμέσως διαθέσιμη, ειδικά αν πάτε σε περίοδο αιχμής, παρότι υπάρχουν αρκετές. Επίσης είναι διαθέσιμα ντους, παραβάν και φυσικά τουαλέτες. Συνιστάται στους λουόμενους να αποφεύγουν τη χρήση αντιηλιακών και ενυδατικών κρεμών πριν κολυμπήσουν για την καθαρότητα του νερού.

Υπάρχει αναψυκτήριο στο οποίο σερβιτόροι πέρνουν και εκτελούν παραγγελίες και φυσικά οι τιμές των ποτών δεν περιλαμβάνονται στην τιμή του εισητηρίου. Οι τιμές είναι και εδώ ανάλογα αλμυρές (5 ευρώ για ένα μέτριο σε μέγεθος ποτήρι νεσκαφέ φραππέ και ο ελληνικός γύρω στα 3 ευρώ). Από την άλλη πλευρά της παραλιακής λεωφόρου υπάρχει μία ωραία ψαροταβέρνα με πολύ ωραία θέα στη θάλασσα. Και εκεί από κάτω, η παραλία είναι πολύ όμορφη για μπάνιο, παρότι βραχώδης και κάπως δυσπρόσιτη.
Kalogries
Μέσα στο νερό της Λίμνης, δε γίνεται να σας περάσουν απαρατήρητα τα μικροσκοπικά μαύρα ψαράκια εν ονόματι "Καλόγριες", προφανώς για το σκούρο χρώμα τους. Είναι άκακα φυσικά (δεν έχουν να κάνουν τίποτα με κακόβουλα πιράνχας του Αμαζονίου) αλλά κάθε τόσο θα τα δείτε να γεύονται κάτι από το δέρμα σας, προκαλώντας ελαφρό γαργάλημα. Επίσης γύρω-γύρω από τη Λίμνη υπάρχουν σημαδούρες που υπενθυμίζουν ότι δεν επιτέπεται να πλησιάζετε τις βραχώδεις άκρες κολυμπώτας είτε υποβρυχίως για λόγου ασφαλείας (ειδικά για το δεύτερο έχει ακουστεί ότι άτομα είχαν εγλωβιστεί και χαθεί δοκιμάζοντας να περάσουν υποβρυχίως σε παρακείμενες σπηλιές.


Ο πυθμένας της Λίμνης έχει πετρώδη υφή και το βάθος του από μερικά εκατοστά μεταβάλλεται προοδευτικά μέχρι (ίσως και λίγο παραπάνω) τα 2 μέτρα στα κεντρικότερα σημεία της. Η θερμοκρασία του νερού μετριέται και αναγράφεται καθημερινά. Στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε την ακτή της Βουλιαγμένης, απέναντι από τη Λίμνη. Δεν συνάντησα πάντως ομπρέλες και γενικά ο ήλιος εκεί αργά ή γρήγορα θα σας κάνει να αναζητήσετε κάποια σκιά καθώς είναι εντελώς ανοικτό μέρος.
Coast of Vouliagmeni

Referencescopyright notice