ΣΟΥΝΙΟ

Sounio

Ένας από τους πιο γνωστούς ναούς της Αρχαίας Ελλάδας στη γραφική τοποθεσία του ακρωτηρίου του Σούνιου.

Πως να φτάσετε εκεί
Το λεωφορείο (φωτογραφία αριστερά) των ΚΤΕΛ Αττικής έχει εκκίνηση από την πλατεία Αιγύπτου, στο σταθμό του μετρό "Βικτώρια" (Πεδίο του Άρεως), στη συμβολή των οδών Ιουλιανού και Μαυροματέων κοντά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Οι αναχωρήσεις γίνονται κάθε μισή ώρα. Επίσης στάση γίνεται στην Πλατεία Συντάγματος επί της οδού Φιλελλήνων και περίπου λίγο πριν την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (στο απέναντι πεζοδρόμιο). Ο τερματισμός είναι ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο του Σούνιου, ενώ ο Ναός του Ποσειδώνα είναι ορατός πολύ πριν να φτάσετε εκεί. Η τιμή του εισητηρίου απλής μετάβασης είναι 4.60 ευρώ πληρωτέα μέσα στο λεωφορείο. Η γενική τιμή εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο είναι στα 4 ευρώ, στα 2 ευρώ για άτομα ηλικίας άνω των 65 χρονών και μη ευρωπαίους φοιτητές ενώ δωρεάν είναι η είσοδος για νεαρούς κάτω των 18 χρονών και ευρωπαίους φοιτητές. Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε όταν επισκεφτήκαμε το χώρο (Αύγουστος 2005) η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους κάθε Κυριακή από 1 Νοεμβρίου μέχρι 31 Μαρτίου.

Ο χώρος αυτός ήταν η ακρόπολη του Σούνιου. Δεν είναι ξεκάθαρο που ακριβώς ήταν οι κύριες εγκαταστάσεις, παρόλα αυτά κάποια σπίτια έχουν βρεθεί μέσα από τα τείχη της ακρόπολης. Το αρχαίο Σούνιο ήταν γνωστό για τον πλούτο του και πρέπει να είχαν εκείνη την εποχή το ορυχείο ασημιού του Λαυρίου καθώς και τις εξορύξεις μαρμάρου της Αγκλιρέζας στην περιοχή του.

Ήδη τον έβδομο αιώνα π.Χ. υπάρχουν ίχνη θρησκευτικής δράσης σε αυτή την περιοχή ενώ στις αρχές του έκτου αιώνα κάποιοι μεγάλοι κούροι ήταν αφιερωμένοι. Ένας από αυτούς εκτείθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Η απόδοση του ναού του Σούνιου στον Ποσειδώνα αποδεικνύεται από μία επιγραφή που βρέθηκε στην περιοχή. Ο ναός υπολογίζεται ότι κτίστηκε περί τα 444 π.Χ. Μέσα από κάποιες ομοιότητες με το Ηφαιστείο του Θησείου στην Αθηναική Αγορά, ο αρχιτέκτονας πρέπει να είναι ο ίδιος. Η κατασκευή είχε προηγηθεί σε άλλη φάση κατά το 490 π.Χ. αλλά είχε διακοπεί για κάποιο λόγο. Ο πορόλιθος στη βάση του ναού ανήκει σε εκείνη την αρχική κατασκευαστική περίοδο.

Ο ναός είναι δωρικού ρυθμού και οι στυλοβάτες (το ανώτερο τμήμα της βασικής κατασκευής στην οποία στηρίζονται οι κολώνες) είναι 31.1 μ. επί 13.4 μ. Αρχικά, υπήρχαν 34 κολώνες από τις οποίες μόνο 15 σήμερα διασώζονται. Οι γραμμώσεις κατά μήκος των κυόνων είναι 16 (ο συνήθης αριθμός τους είναι 20).

Τα γλυπτά από τον ναό και το ιερό δεν βρίσκονται πλέον στο Σούνιο. Μερικά από τα γυψώματα βρίσκονται στο μουσείο του Λαυρίου και ένας κολοσιαίος κούρος από το ιερό εκτείθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο των Αθηνών. Κοντά στον ναό του Ποσειδώνα υπάρχει επίσης ένα ιερό αφιερωμένο στη θεά Αθηνά (ελεύθερη είσοδος).

Sounio RestaurantΚοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Σούνιου υπάρχει ένα εστιατόριο - καφετέρια - τουριστικά_είδη κατάστημα. Ακόμα πιο πέρα κανείς μπορεί να βρει άλλο ένα κατάστημα για σουβενίρ και αναψυκτήριο αλλά αυτό ήταν κλειστό κατά την επίσκεψή μου τον Αύγουστο. Οι τιμές στο πρώτο ήταν λίγο υψηλότερες από τις συνηθισμένες (φραπέ € 3.80, κόκα-κόλα € 2.80, ραβανί κέικ € 3.80), αλλά θεωρώντας τη θέα στο ναό του Ποσειδώνα (φωτογραφία), το καλό σέρβις και την καθαριότητα, η τιμή δεν είναι υπερβολική. Εάν επιθυμείτε να αγοράσετε κάποιο τουριστικό οδηγό για το Σούνιο θα ήταν πιο οικονομικό να το προμηθευτείτε από το εκδοτήριο εισητηρίων στον αρχαιολογικό χώρο καθώς το κατάστημα χρεώνει επιπλέον για τα ίδια ακριβώς βιβλία.


Referencecopyright notice